Österlen Syd

Vi hjälper dig att hitta på södra Österlen.

Till gallerier, hotell, B&B, caféer, restauranger, butiker och service!
Vi har också förslag på utflykter, arrangemang och sevärdheter i trakten.
Klicka i menyn ovan för att hitta!

Österlen Syd - ÖS - Logotype

2017

Österlen Syd - ÖS - Logotype

Några events på södra Österlen

April

  • Sonja Andersson Påskutställning Glemmingebro
    Utställning Konstrundan 2017 Sonja Andersson

April

  • Fotoutställning från 14 april Staffan Håkansson
    Fotoutställning från 14 april Staffan Håkansson

April

  • Karin Szymaszko Galleri Mossen Påskutställning
    Påskutställning 14 - 23 april Karin Szymaszko

Välkommen till Sköna Maj – Öppna konst- och kulturdagar på Österlen som arrangeras av den ideella föreningen Österlen Syd.

Österlen i våra hjärtan

Österlen
Österlens ljus
Gås på Österlen
Hörups Kyrka

Vad är Österlen?

Österlen är inte något väl definierat område. Det är dessutom oklart hur länge beteckningen använts för den sydöstra delen av Skåne. Man har inte kunnat belägga namnet längre tillbaka än mitten av 1800-talet.
En gammal definition är att Österlen omfattas av Ingelstads, Jerrestads och Albo härader. Det motsvaras numera ungefär av östra delen av Ystads kommun samt Tomelilla och Simrishamns kommuner.
En enklare ungefärlig gräns-dragning: öster om riksväg 19 mellan Ystad och Kristianstad, norrut till och med Brösarp.

Österlenskt ljus

Österlen är mestadels ganska platt slättland. Man kan också kalla Österlen en halvö med hav på tre sidor. Det ger en mycket ”hög” himmel och ett speciellt ljus som bland annat uppskattas av många konstnärer.

Michael Saxells sång “Om himlen och Österlen” från 1991 beskriver det:
“Det är här havet och fälten
bildar sin vackraste scen
som gör att det verkar
så nära mellan
himlen och Österlen”
Hela texten finns här.

Här finns en lista med lite böcker och skrifter om Österlen.

Mer om Österlen

Blomsterprakten längs vägar och på fält är fantastisk på vår och sommar, med vallmo, blåeld, oxtunga, gulsporre, blåklint, prästkrage, baldersbrå, cikoria och så vidare. Dessutom bidrar ju de gula rapsfälten till färgprakten på våren.

Det heter ”på” Österlen. Man säger aldrig i Österlen. Det har kanske samband med fiskelägena som är Kåseberga, Skillinge, Brantevik, Baskemölla, Vik, Kivik och Vitemölla. Man säger till exempel på Skillinge, liksom man söder om Malmö säger att man bor på Limhamn.

Kyrkor på Österlen

Intressant att sockenkyrkorna (såväl som byarna) är placerade några kilometer inåt land. Det var ett säkrare läge i ofredens tid. Västerifrån räknat har vi ett pärlband av kyrkor: Stora Köpinge, Glemminge, Ingelstorp, Valleberga, Löderup, Hörup, Borrby, Östra Hoby, Vallby, Bolshög, Östra Nöbbelöv, Simris, Järrestad, Gladsax, Östra Vemmerlöv, Rörum, Södra Mellby, Vitaby, Ravlunda, Brösarp. Alla ligger i relativ säkerhet ett par kilometer inåt land. Det finns ingen kyrka närmre kusten förutom i städerna, Ystad och Simrishamn. Det var ju också så att befolkningen närmast kusten till stor del var fattiga fiskare.

Ales Stenar

Ales Stenar

Ett av Sveriges största turistmål, med en fantastisk skeppssättning från senare delen av järnåldern, 600 – 1000 e.Kr. Ales stenar ligger vid Kåseberga hamn och ofta besöks även Kåseberga hamn med rökeriet samtidigt. Ett slags Sveriges Stonehenge, det är inte bara en historisk plats utan också en fantastisk utsikt härifrån.

Österlens Trädgårdsrunda 2017

Österlens Trädgårdsrunda

Arrangemanget Öppen Trädgård ordnas 2017 vid tre tillfällen under trädgårdssäsongen: 13-14 maj, 7-9 juli och 19-20 augusti.

Bilder från Österlen Syd – området

Share This