Österlen Syd - Skåne

Oscar Persgården

TRE HÄNDELSER SOM ANORDNAS AV OSCAR PERSGÅRDENS KULTURFÖRENING DEN 20 AUGUSTI 2017

Tre händelser på Oscar Persgården 20 augusti 2017

LABYRINT:

Den 20 augusti kl 14.00 kommer Oscar Persgårdens kulturförening ha öppning av en halmbalslabyrint.
Detta kommer ske i samarbete med Martin Andersson från Löderup Växt som hjälper oss att bygga och Rickard Larsson från Peppinge Frukt o Grönt som levererar och lånar ut balarna. Varje bal väger 500 kg och vi kommer använda närmare 170 balar totalt. Barbro Hemer och Magnus Nordenhake står för idén och ritningen av labyrinten.

Idén poppade upp för ett år sedan då ett berg av halmbalar som var ämnade för att täcka morötter över vintern låg strax utanför vår tomt. De skulle ju kunna fungera som byggklossar tänkte vi. Vi tänkte kanske inte riktigt på hur tunga de faktiskt är. Labyrinten kommer ligga vid Nathaliavägen ca 100-150 meter från Östra Kustvägen och den kommer vara ca 20X30 m stor.

Vi har fått bidrag från Ystad kommun som täcker en del av kostnaderna under förutsättning att det blir ”maffigt”. Det kommer det definitivt att bli. Vi hoppas på mycket folk och att kunna få in resten via en blygsam inträdesavgift på 50kr för vuxna. Barn och kulturföreningens stödmedlemmar går in gratis.

Vassil Simittchiev kommer hitta på något hemligt med labyrinten vid invigningen. Inte ens vi vet vad det är!

Oscar Persgården, Kinesiska träd

KONSTUTSTÄLLNING:
VASSIL SIMITTCHIEV

20/8-10/9 kommer vi ha en utställning där Vassil Simittchiev visar akvareller och teckningar. Vassil är framförallt känd som konceptkonstnär och det är första gången som han gör en ”vanlig” utställning. Öppettider kommer vara lördag-söndag 12-16 eller enligt överenskommelse (ring Magnus: 0703661949 eller Barbro: 0706731950).

Vassil Simittchiev (född 1938 i Sofia, Bulgarien) är bosatt i Malmö. Han kom till Sverige från Bulgarien 1975. Sedan dess har han berikat det svenska konstlivet med en konst som är ifrågasättande och gränsöverskridande. Han har även varit professor vid Konstfack i Stockholm då han bl a i anslutning till utbildningen grundade ”Den fria akademin”, en mötesplats för konstnärer som arbetar med konst i offentlig miljö.

Ett projekt som väckte mycket uppmärksamhet var installationen ”Glaskajen” från 1985 då han i Malmö lät täcka hela Hjälmarekajens yta på 6000 kvm med stora glasskivor. Efter tre dygn dirigerade konstnären två tunga lastbilar att sakta köra fram och krossa glaset. När Vassil Simittchiev ställde ut på Lunds konsthall 1981 täckte han in hela fasaden i speglande folie, ett förvandlingsnummer som förvrängde perspektivet i den omkringliggande miljön.

Många av Vassil Simittchievs projekt har inte blivit utförda mer än som skisser, men de är inte mindre intressanta för det, tvärtom. Med sina skisser visar han hur viktiga idéerna är och betydelsen av att de också får synas och ta plats.

(text delvis hämtad från konstföreningen Aura, Krognoshuset)

KONSERT: RICHARD HE

Under öppningsdagen kommer vi ha en salongskonsert kl 15.00 med Richard He som kommer från Ystad. Det är fritt inträde men begränsat antal platser så boka plats genom att mejla till hej@oscarpers.se
(Frivilligt bidrag till konserten mottages tacksamt:)

Richard He (piano) studerar just nu i Conservatorium van Amsterdam. Han studerade tidigare för Jadwiga Knutsson, Ystad, och Ass.Prof. Marianne Jacobs, Malmö Latinskola. Han vann första pris i Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence 2013 i Köpenhamn och andra pris i Steinway Festivalen 2014 i Stockholm. Han blev uttagen till Polstjärnepriset 2014 och 2015, där han fick arbeta med Martin Roscoe, London, Mats Widlund och Staffan Scheja, Stockholm. Under 2015 fick han ett stipendium från Familjen John Anderssons i Anderslöv stiftelse. Han har även deltagit i sommarkurser i Danmark, England och i det världskända Mozarteum i Salzburg, Österrike, där han har arbetat med bl.a. Eugene Indjic (Paris), Niel Immelmann (London) och Andreas Frölich (Köln).
Richard är även kompositör och fick möjligheten att även följa sommarkursen i Mozarteum, Salzburg med Prof. Christian Ofenbauer i komposition. Just nu studerar han komposition i Conservatorium van Amsterdam för Joël Bons.

Kontakt

Oscar Persgården
Nathaliavägen 32
Löderup

0703-661949
mnordenhake@gmail.com
oscarpers.se

Oscar Persgårdens kulturförening

Vill du bli stödmedlem i Oscar Persgårdens kulturförening? Det kostar 100 kr att bli stödmedlem. Om man istället betalar 300 kr får man ett litet Fine Art-print på hahnemühlepapper av Barbro Hemer (man kan välja mellan olika motiv) eller en kinesisk kalligrafi av Magnus Nordenhake. Vill man ha både och kostar medlemskapet 500 kr. Medlemsskap kan tecknas vid våra olika evenemang eller om ni hör av er till oss via hej@oscarpers.se

Share This